Vírus és baktérium

A leggyakoribb betegségeket vírusok és baktériumok okozzák. Egy háborúban csak akkor tudjuk a leghatékonyabb módon felvenni a harcot az ellenséggel, ha alaposan ismerjük, így fontos a vírus és a baktérium közötti különbséget megismernünk. Egy betegség kialakulása kapcsán felmerülhet bennünk, hogy vírus vagy baktérium okozta-e? Azonban mielőtt bármiféle magán diagnózist állítanánk fel, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hogy ő állapíthassa meg a betegség kialakulásának okát és milyenségét.

Baktérium

A baktériumok mikroszkóp alatt látható egysejtűek, amelyek megtalálhatóak a levegőben, az emberek és állatok szervezetében, de még a vízben is. Vannak betegségeket okozó baktériumok, amelyeket patogén baktériumoknak nevezünk, azonban kevesen gondolnak bele, de nagy részük egyáltalán nem káros. A bélflóra egyensúlyát fenntartó baktériumok például kifejezetten jótékony baktériumok. Viszont a tuberkolózis, a húgyúti fertőzés és a tüszös mandulagyulladás kialakulásáért is baktériumok okolhatók.

virus

Vírusok

A vírusok a baktériumoknál is apróbb mikroorganizmusok. A baktériumokkal ellentétben élősködők, tehát élő szövetekben, sejtekben fejlődnek. A szemölcs, a bárányhimlő, az influenza, a megfázás és a COVID-19 kialakulásáért is vírus okolható.

Azonban olyan betegségekről is tudunk, amelyek kialakulásáért vírusok és baktériumok is felelőssé tehetők.

Hogyan kezelhetők ezek a betegségek?

A baktériumos megbetegedés során kicsit egyszerűbb helyzetünk van. A megfelelő diagnózis felállítása után ugyanis az orvos akár mintavételt is kérhet. Így pontosan lehet tudni, milyen antibiotikumos kezelésre van szüksége a betegnek. Tehát alapvetően a baktériumos megbetegedések antibiotikummal kezelhetők. Vírusok esetében azonban nehezebb a helyzet, hiszen rájuk az antibiotikum nem hat.

Vírusos megbetegedések során az oltásokra és a vírusellenes szerekre hagyatkozhatunk, azonban vannak olyan vírusok is, amelyek ellen még nincsenek oltóanyagok. Így elengedhetetlen, hogy a vírusfertőzések elkerülése érdekében tartsuk be az alapvető szabályokat.

Többek között fontos a következők betartása:

  • Maszk viselés (eldobható egészségügyi maszk, textil maszk)
  • alapvető higiénés szabályok betartása
  • rendszeres és alapos kézmosás, kézfertőtlenítő használata,
  • távolság tartás

Az emberiség már a kezdetek óta harcot folytat a vírusok ellen. Azonban mára már a tudománynak köszönhetően számos vírus okozta megbetegedés ellen van oltóanyag és különféle vírusellenes szer, amelyeknek köszönhetően megakadályozható a széleskörű terjedés.

Az immunrendszer megfelelő karbantartása és erősítése fontos szerepet játszik a különféle vírusfertőzések kialakulásának megakadályozásában. Az immunrendszer egy összetett szervrendszer, amelynek elsődleges feladata, hogy megvédje a szervezetet a különféle fertőzése ellen. Egy legyengült immunrendszerrel rendelkező szervezetet sokkal könnyebben támadnak meg a vírusok, így elsődleges cél az immunitás karbantartása.

Szájmaszkok kaphatók!
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!