Higiénés alapok

A különféle betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítése, azonban van egy talán ennél is lényegesebb dolog, méghozzá a higiénia. Miért fontos a higiénia? Milyen szerepet játszik a vírusfertőzések kialakulásának megelőzésében? Most választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

A higiénia azon belül is a mindennapi tisztálkodás mindenki számára elengedhetetlen. A bőrön könnyedén tapadnak meg élő és élettelen részecskék, amelyek eltávolítása nélkülözhetetlen egészségünk fenntartása érdekében.

kezmosas-higienia

Nézzük meg mi is tartozik hozzá a higiéniához:

  • Tisztálkodás, amely történhet fürdéssel vagy zuhanyzással.
  • Fontos a hajlatok tisztántartása, mert ott könnyedén telepednem meg kórokozók!
  • Fejbőr megfelelő tisztán tartása.
  • Körmök ápolása
  • Fogmosás
  • Napi rendszeres és alapos kézmosás

A korábbi járványok alapján pontosan kimutatható, hogy a rossz higiénés körülmények a vírusok terjedését segíti. Így nem hiába, hogy a jelenlegi járványügyi szabályzat is tartalmazza a higiénés alapokat. A rendszeres és alapos kézmosás tehát akár életeket is menthet.

Kézmosás és a kézfertőtlenítő használata

Kezünk tisztán tartását végezhetjük kézmosással, valamint kézfertőtlenítő használatával egyaránt. A kézfertőtlenítő nagyszerű segítséget nyújthat, ha olyan helyen tartózkodunk, ahol nincs lehetőségünk a kezünket megmosni. A kézfertőtlenítő bedörzsölésével azonban tisztíthatjuk kezünket. Előnye, hogy könnyedén elfér bárhol, így tehetünk egyet a táskánkba, a kocsiba, vagy akár a lakás több pontjára is kihelyezhetünk egyet.

Helyes kézmosás

Kevesen tudják, de a kézmosást sem mindegy, hogy végezzük. Ennek is megvan a megfelelő technikája. A kezünk vízzel való benedvesítése után szappanozzuk be azt, majd a szappannal a kéz minden apró ráncát beleértve dörzsöljük át teljesen kézfejünket, tenyerünket, ujjainkat, ujjközeinket, ujjbegyeinket és még a csuklóinkat is. Ezt a folyamatot legalább 20 másodpercig végezzük, majd vízzel öblítsük le. Végül pedig fontos, hogy kezünket szárazra töröljük. Semmiképpen sem egy agyonhasznált nedves törülközőbe tegyük ezt, hanem egy száraz, friss kéztörlőbe, vagy papírtörlőbe.

Ne feledd! Ezt a folyamatot napjában többször is végezd el! Szappan és víz hiányában pedig használj kézfertőtlenítőt!

A kézmosás fontosságát már a kisgyermekeknek is megtanítják, hogy később már rutinná váljon és ne kelljen figyelmeztetni a rendszeres és alapos kézmosásra. Továbbá ennek a folyamatnak a horderejét Semmelweis Ignác felfedezésének történetéből is jól ismerhetjük.

"Az anyák megmentője"

Semmelweis Ignác magyar orvos nevéhez köthető ugyanis, hogy az orvosok ma már minden vizsgálat és műtét előtt alapos kézmosást végeznek. Az 1800-as években ugyanis a korházban szülő nők nagy százaléka vesztette életét gyermekágyi lázban. Azonban Semmelweis mindenki előtt fedezte fel a problémát, miszerint az orvosok a vizsgálatok előtt nem mostak kezet, így a kórokozók könnyedén jutottak a szülőcsatornába. Semmelweis Ignác vezette be aztán az orvosok számára a klórvizes kézmosást, amelynek köszönhetően a gyermekágyi lázban elhunytak száma egyre csökkent, később aztán szinte teljesen el is tűnt.

 

 

Szájmaszkok kaphatók!

Glory kézfertőtlenítőgél enyhe Citrom 500 ml

AkcióGlory kézfertőtlenítő gél enyhe Citrom 500ml

Gomba-, vírus- és baktériumölő hatású termék. Gazdaságos kiszerelés - akciós ár

2490 Ft 1990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!